skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 500 грама сурови свински уши
- сол и червен пушен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка зехтин
- сок от един лимон
- 2 супени лъжици сос барбекю
- 30 милилитра червено вино
Начин на приготвяне:
Сварете ушите, почистете и ги охладете. Нарежете на тънки ивици и запържете в зехтина. Подправете със сок от лимон, сол и червен пушен пипер. Той придава чудесен вкус и аромат на всяко ястие, приготвено с или без месо. Разбъркайте ушите и налейте виното. Задушете за 30 минути на тих огън, накрая прибавете барбекю соса. Поднесете мезето топло, гарнирано с резенче лимон. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1/2 салата айсберг
- 1 или 2 главички червено цвекло
- сок от половин лимон
- сол на вкус
- зехтин на вкус
- стръкчета магданоз за украса
Начин на приготвяне:
Нарежете айсберга на ивички, както режете зеле за салата и го сложете в купа. Обелете и настържете цвеклото, добавете го към зеленчука и подправете със солта, лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте, украсете с резенче лимон и магданоз. Охладете и поднесете! Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама кори за баница
- 200 грама натрошено сирене
- 100 грама масло, разтопено
- 1-2 супени лъжици олио
- 4 яйца
- 200 грама кисело мляко
- 80 милилитра бира
- Щипка захар
- Щипка сол
- късмети
Начин на приготвяне:
Корите се разстилат две по две и се намазват с масло, смесено с олио. Всеки лист се поръсва със сирене и се завива на руло. Свива се от единия край към другия, така че да се получи розичка. По същият начин де приготвят останалите кори, подреждат се едни до други в намаслена тава. Яйцата се чукват в купа, добавя се солта и захарта, разбиват се до еднородност. Прибавят се бирата, разбърква се и накрая киселото мляко. Баницата се намазва старателно с останалото масло и се залива с млечната смес. Фурната се загрява на 190 градуса, отгоре и отдолу и баницата се изпича за 40 минути. След готовност се напръсква със студена вода и се завива. Като изстине се забождат късмети на всяка розичка. Приготвена по този начин, баницата не се нуждае от разрязване с нож. Лесно и удобно се разчупва. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 6-7 бушени чушки
- 1 глава лук, обелена и нарязана ситно
- 500 грама кайма, подправена
- 1/2 чаена чаша ориз
- сол, черен пипер на вкус
- няколко стръка пресен магданоз
- 1/2 чаена лъжичка чубрица
- 1 пресована скилидка чесън
- 1 голям картоф, обелен и нарязан на кръгчета
- около 500 милилитра вода
- 400 грама кисело мляко
- 2 супени лъжици брашно
- лимонов сок на вкус
- 30 грама краве масло за запръжка
Начин на приготвяне:
В тенджера запържете лука и прибавете каймата. Раздробете я с помощта на дървена бъркалка. Сложете сол, черен пипер, чубрица, чесън и магданоз. Разбъркайте плънката и добавете ориза. Запържете още 3-4 минути сместа и я охладете. С нея и помощта на лъжица напълнете чушките и ги запушете с резенче картоф. Подредете в подходяща тава или йенски съд. Налейте водата, загрейте фурната на 190-200 градуса и запечете ястието за 40 минути. Прецедете отделения от печенето бульон, а към него прибавете киселото мляко. Разбъркайте до еднородност. В друга тенджера разтопете маслото, запържете брашното и разредете с млечната смес. Овкусете със сол и сок от лимон. Със соса залейте чушките и върнете ястието обратно във фурната, за да се допече още 10-15 минути. Поднесете топло. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши и половина брашно
- 1 яйце
- 125 милилитра олио
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 100 грама натрошено сирене
- 200 грама кисело мляко
- 1-2 супени лъжици галета (за поръсване)
- 7 грама суха мая
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцето, прибавете киселото мляко, захарта, солта и олиото. Разбъркайте и пресейте брашното, комбинирано със сухата мая. Добавете сиренето и размесете до хомогенност. Изсипете полученото тесто в намаслена форма, поръсена предварително с галетата и изчакайте да втаса. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете тутманика за 40 минути. Охладете, разрежете и поднесете топъл. Чудесно се допълва в чаша айрян. Добър апетит!